Pokusy z termiky (Gymnázium Svitavy)

09.11.2011 19:40

Dne 9.11.2011 se na našem Gymnáziu (Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Svitavy) se odpoledne konalo laboratorní cvičení pro zájemce z řad studentů o fyziku. Na těchto pokusem mohli studenti vidět různé pokusy spadající do termiky. Pokusy vedli profesoři fyziky a matematiky (zejména Mgr. Kamil Kučera a RNDr. František Nečesaný). Pokusy trvali něco málo přes hodinu a studenti viděli to co by během hodiny nebylo možné vidět z důvodu nedostatku času.

Při pokusech jsem mohli stoupání horkého vzduchu přes spirálu a její roztočení, vedení tepla v různých typech lžiček (hliníková, ocelová a plastová), uvolňování tepla z nádoby různé barvy (ze stejného materiálů - jedna stříbrná a druhá černá), zvětšování objemu zahřívané kapaliny (rozdílné hodnoty u vody a u petroleje),  pohlcování světla (odlišné pohlcování a odraz světla (jiné výsledky u černého skla, u baňky naplněné kapalinou). Asi nejzajímavějším pokusem byl experiment s horkovzdušným balónem vlastní výroby (z čínských odpadkových pytlů :-)). Do těchto uzavřených pytlů začal fénem foukat horký vzduch a ty se následně měli vznést. Jelikož byli pytle slabé nestalo se tak. Ale i tak to byl pokus zajímavý, není důležité aby se pokus vždy vyvedl. 

Poté jsem mohli vidět druhé extrémy - mrazy, např. tání ledu při -12°C. Před koncem přednášky nám p. prof. Kučera ukázal tzv. "suchý led", který vyrobil pomocí CO2 bombiček a zachitil do igelitového pytle.  

Možná sem zde nezmínil všechny pokusy, ale snad mi p. profesoři odpustí. Toto odpoledne bylo plné zajímavých věci, byl bych pro toto odpoledne udělat ještě jednou. 

(autor: VMotycka) 

Prof. Mgr. Kamil Kučera zahajuje pokusy 

Účast studentů při pokusech (měření stupně schladnutí - jedna nádoba bez izolace, druhá s polysterénovou inzolací)

Prof. RNDr. František Nečasaný při pokusech

K.Kučera předvádí to jak hoří sáček čaje. 

Začátek pokusu o pronikání světla a předávání tepla. 

Účast studentů ze školy byla hojná.

Pokus s odrazem, pohlcování světla a sálání tepla z žárovky přes různé materiály. 

Pokus s unikáním tepla z různě barevných nádoby. 

Pokus - tání ledu při -12°C. Dosáhli jsme i -15°C, ale teplo rostla. Led bylo nutné nasekat kladivem :) a pak použít NaCl. 

Pokus - zvětšování objemu kapalin při zahřívání

Pokus - jak může zčernat teplocitlivý papír nad svíčkou nebo pomocí špejle a hliníkové lžičky ???

(Foto: VMotycka @2011)

Zpět