Igor Kostin - člověk, který Černobyl dokumentoval

08.08.2012 19:50

Je jedním z těch, kdo obrovské dávky radiace pocítili sami na sobě. Na den havárie si pamatuje dodnes. Zavolal mu kamarád-pilot s nabídkou, že prý se letí podívat na jakýsi požár do Černobylu a mají ve vrtulníku jedno volné místo. V té době Kostin pracoval jako fotoreportér moskevské agentury Novosti. Připravil si své tři nikony a nasedl do vrtulníku. Nad Černobylem byli za 40 minut. Když poprvé uviděl rozvalený reaktor, trochu v něm prý hrklo. Jakmile pilot klesl níž, otevřel Kostin dveře helikoptéry, aby mohl fotit. V tu chvíli na zubech ucítil zvláštní kovovou příchuť. Po osmém snímku se mu foťák zasekl. Vzal druhý, nic. Třetí, zase nic! Všechny tři aparáty se tak vysokou radiací zasekly.

Nejhorší chvíle Kostin zažil na střeše 3. bloku. Právě sem dopadly po výbuchu kusy jádra havarovaného reaktoru číslo 4. Sovětské vedení ale rozhodlo, že střecha musí být dekontaminována stůj co stůj, aby 3. (nepoškozený) blok mohl obnovit dodávku elektřiny do hladové sovětské sítě. Nejdřív z Moskvy dovezli roboty vyvinuté speciálně pro práci na Měsíci. Ty však nevydržely tak silnou radiaci. Tehdy bylo rozhodnuto nasadit roboty živé – bioroboty. Povolali proto vojáky základní služby a záložáky. Pro vojáky Rudé armády byla tehdy norma: dostaneš v atomové válce tolik a tolik rentgenů a jdeš domů. Tak to spočítali, kolik je na té střeše radiace, a vyšlo jim, že tam můžou vojáka nechat maximálně na 40 vteřin. Oficíři pak přivezli roli tlustého olověného plechu, vystřihli z toho kus na prsa a na pohlaví a přivázali to na vojáčka jako brnění. Pak voják vyběhl na střechu se svou polní lopatkou, pokusil na ni se nabrat kus radioaktivního grafitu z vybuchlého reaktoru, doběhnout k okraji střechy a shodit to dolů. Někdy se to povedlo, jindy ne. Když se voják vrátil, dostal 200 gramů vodky, 100 rublů na ruku, diplom a mohl si jít odpočinout. Takhle se na střeše po 40 vteřinách vystřídalo 35 000 vojáků. Kolik ti vojáci dostali radiace a co je s nimi dnes, ví jen málokdo. Je to prý dodnes vojenské tajemství, říká Kostin.

Igor Kostin byl při tom s vojáky na střeše a fotil. Sám dostal polovičku smrtelné dávky – 250 rentgenů. Život mu zachránila mezinárodní solidarita. Transplantovali mu kostní dřeň. Operovat jej museli hned třikrát, z toho jednou na speciální klinice pro nemoci z ozáření v Hirošimě.

 

   Fotograf Igor Kostin udělal historicky první snímek havarovaného reaktoru z nízko letícího vrtulníku. Fotoaparáty se mu však díky obrovské radiaci zasekly už po osmém snímku. Za svoji odvahu zaplatil zdravím. Dostal celkem 250 rentgenů, což je polovina smrtelné dávky. Přežil jen díky komplikovaným operacím na speciální klinice v Hirošimě. Kostin zasvětil svůj život dokumentování černobylské katastrofy

 

Chernobyl (Confessions of a Reporter) lze objednat v knihkupectví Martinus.cz

 

Zpět