Dukovany

25.08.2011 11:12

Jaderná elektrárna Dukovany (zkratkou EDU, dříve JEDU) je první provozovanou jadernou elektrárnou na území Česka. Je významným zdrojem české energetické soustavy. JE Dukovany je umístěna asi 30 kilometrů jihovýchodně od Třebíče, v trojúhelníku, který je vymezen obcemi Dukovany, Slavětice a Rouchovany. Během stavby elektrárny Dukovany byly obce Lipňany a Skryje srovnány se zemí a jejich obyvatele byly přesunuti do blízkých Dukovan.  

V roce 2006 vyrobila 14,025 TWh elektrické energie, což představuje asi 20 % z celkové spotřeby elektřiny v České republice, od roku 1985 do konce roku 2006 bylo v elektrárně vyrobeno na 265 TWh elektrické energie, elektrárna tak je co do výroby elektřiny dosud nejproduktivnější v Česku. V instalovaném výkonu je druhá nejvýkonnější po Temelíně.

Pro potřeby elektrárny byla vybudována Vodní nádrž Dalešice. V areálu elektrárny je umístěna i sluneční elektrárna o výkonu 10 kW, ČEZ plánuje v blízkosti Jaderné elektrárny Dukovany postavit rovněž větrnou elektrárnu.

Dostavba elektrárny Dukovany je se vší pravděpodobností plánovaná na rok 2025, kdy by měly začít první práce na stavbě pátého bloku. Před začátkem stavby se však nutné vyřešit několik věcí, jako např.: bude dost chladící vody? a bude stačit voda z přilehlé řeky na chlazení dalšího reaktoru?. Tyto věci jsou v tuto chvíli v řešení. Pokud však k dostavbě dojde bude je jaderná elektrárna Dukovany pištit novým 1000 MW blokem se zbrusu novým reaktorem 3. generace (pozn. všechny jaderné elektrárny na území ČR používají lehkovodní reaktory 2. generace typu VVER) 

Ředitelem elektrárny je od 1. ledna 2010 Tomáš Žák.

zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/cez-zvazuje-rozsireni-dukovan - zpráva o dostavbě Dukovan 

tn.nova.cz/zpravy/ekonomika/dostavbu-temelina-a-dukovan-chteji-ctyri-petiny-cechu.html - Čtyři pětiny čechů chtějí dostavbu Temelína i Dukovan 

3pol.cz/173-navsteva-v-je-temelin-a-je-dukovany - návštěva Temelína nebo Dukovan 

 

analyza provozu dukovan a dalesic.pdf (101 kB)
dukovany - soucastni primarniho okruhu.pdf (361 kB)
dukovany - sujb.pdf (158,1 kB)
JEDU-kalednář.pdf (3,8 MB)
kontejnment.pdf (62,7 kB)
ochrana obyvatelstva.pdf (2 MB)
vnejsi havarijni plan pro dukovany.pdf (164,3 kB)

Zpět