Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT (FJFI)

04.09.2011 10:56

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT (FJFI ČVUT) je třetí nejmladší fakulta učení. Pokrývá oblasti studia matematického inženýrství, fyzikálního inženýrství, jaderné fyziky a jaderné chemie. Jejím současným děkanem je doc. Miroslav Čech.

Byla založena roku 1955 v rámci československého jaderného programu ještě jako součást Karlovy univerzity pod názvem Fakulta technické a jaderné fyziky. Jejím prvním děkanem byl Václav Petržílka. Na katedře jaderné chemie zpočátku působil i známý český vědec a spisovatel František Běhounek. V roce 1959 přešla pod České vysoké učení technické v Praze a získala i svůj současný název.

Od začátku se u fakulty více či méně prosazovala snaha profilovat ji jako elitní školu podle vzoru vysokých škol v bývalém Sovětském svazu. Teprve v 90. letech 20. století tyto tendence ustávají a fakulta je již moderní (běžnou) inženýrskou vysokou školou.

Postupem času se objevila potřeba dalších technických oborů a proto se na fakultě rozšířila výuka na chemii, fyziku pevných materiálů, fyzikální elektroniky, softwarového inženýrství v ekonomii a podobně.

Mezi relativně nové obory patří Radiologická fyzika v medicíně, Fyzika nanostruktur a Fyzika a technika termojaderné fúze.

Fakulta je bezbariérová a studium je poskytováno i studentům se zrakovým postižením.

minisbirka prikladu na TF1.pdf (117,5 kB)

priprava na fjfi.pdf (409,5 kB)

skripta - 1.rocnik.pdf (877,8 kB)

zaklady vektorove analyzy.pdf (141,8 kB)

 

Zpět